Translate

sâmbătă

Oryctes nasicornis sau Gandacul rinocer

Oryctes nasicornis (Linnaeus, 1758)

O specie din ordinul Coleoptera, familia Scarabidae. Specia se intalneste pe scara larga cu precadere in zone silvice, dar si in teritorii stepicole.


Oryctes nasicornis - mascul

Gandaucul rinocer are un ciclu reproductiv de circa 3-4 ani, iar ca adult traieste 3-4 saptamani pana la un an. Perioada activa a acestor insecte e cuprinsa intre lunile aprilie-august. Este o specie nocturna, apare la lasarea serii, ziua stand in ascunzisuri. S-a constatat ca sunt atrasi de lumini puternice.
Corpul adultilor este robust, puternic, avand o culoare castanie mai mult sau mai putin inchisa. Dimensiunea la ambele sexe variaza de la 2.5 pana la 4.3 cm. Dimorfismul sexual este pronuntat la aceasta specie masculul avand pe cap un corn puternic, arcuit catre partea posterioara. Masculul are aspectul unui rinocer, de aici si denumirea populara.
Femela nu are nici o excrescenta pe cap, ea prezinta doar un tubercul conic pe torace. Acesti gandaci in timpul vietii de adult nu se hranesc, consumand rezervele de hrana pe care le-a acumultat in timpul vietii larvare.


Oryctes nasicornis - femela

Acuplarea are loc la nivelul solului sau in interiorul acestuia. Oul are o culoare alb-galbuie si sunt depuse de catre femele in trunchiuri de copaci in putrefactie precum si in materiale vegetale aflte in descompunere sau compost.



Larva eclozeaza dupa aproximativ 2 saptamani, seamana foarte mult cu alte larve de scarabei cum ar fi Melolontha melolontha (Carabusul de mai), are o culoare deschisa, curbata sub forma literei "C". Dezvoltarea are loc prin intermediul larvar in 3 etape, numit L1, L2 si L3. De obicei se ajunge foarte repede in stadiul L3. Restul vietii petrecandul hranindu-se si hibernand in timpul iernii, pana se impupeaza si iese din sol in stadiul de imago (adult).




Larve de Oryctes nasicornis in sol

Desi nu foarte activa, prin aspectul lor placut, aceste insecte sunt crescute si in captivitate. Daca larva este pastrata intr-un terrariu in sol afanat cu multe substante vegetale in descompunere la o temperatura constanta de 25 de grade C, intreg ciclu de dezvoltare se poate realiza in aproximativ 12 luni.



Ca masuri de protectie si conservare a acestei specii, putem aminti: protejarea arborilor seculari si batrani din padurile de foioase.

Un comentariu:

  1. Foarte interesant articolul, iar pozele sunt extraordinare. M-a ajutat sa stiu unde sa duc un mascul gasit in fata cladirii noastre de birouri - voi cauta in pauza de masa un parc cu copaci seculari :) Aaa...si am mai aflat ca nu trebuie sa-l hranesc... :)

    RăspundețiȘtergere