Translate

duminică

Hyla arborea sau Brotacelul

Hyla arborea (Linneaeus, 1758)


Specie vulnerabila conform IUCN (International Union for Conservation of Nature) şi a “Cărţii Roşii a Vertebratelor din România” Bucureşti 2005, face parte din Phylum Vertebrata, Clasa Amphibia, Ordinul Anura, Familia Hylidae, Genul Hyla, Specia arborea.



Hyla arborea sau broasca europeană de copac, brotăcelul, buratecul sau răcănelul este o anură de dimensiuni mici, lungimea adultului fiind de cca 5 cm. Capul mai lat decât lung, botul scurt şi rotunjit, ochii laterali, timpanul vizibil. Membrele sunt lungi, cu discuri adezive caracteristice la vârful degetelor, degetele anterioare uşor palmate la bază, primul deget mai scurt decât al doilea, cele posterioare palmate. Pielea este netedă, strălucitoare dorsal, granuloasă ventral (în afară de gât la mascul). O dungă neagră sau cafenie porneşte de la nări, până la baza femurului, în regiunea lombară formează o blucă îndreptată în sus.

Masculul are un sac vocal mare, brun-închis sau brun-gălbui, sub gât; când este gol pare un pliu al pielii.
Femela nu prezintă sac vocal, dar, spre deosebire de mascul, prezintă granulaţii şi pe gât, culoarea acestuia fiind de un cenuşiu-violet.



Specie euritermă, în România trăieşte pretutindeni în afara zonelor de munte. Este singura broască arboricolă de la noi din ţară şi datorită discurilor sale adezive se caţără cu uşurinţă în arbori şi tufişuri. Duce o viaţă crepuscular-nocturnă, dar are şi activitate diurnă stând deseori la soare sau vânează insecte. Hrana brotăceilor este variată predominând dipterele, dar s-a găsit în conţinutul stomacal examinat şi coleoptere, arahnide şi oligochaete.



Specie arboricolă, brotăcelul trăieşte în păduri, zone cu tufişuri, preferă pădurile străbătute de ape. Pentru reproducere are nevoie de bălţi nu foarte adânci, cu vegetaţie bogată şi apă curată. Este întâlnit de la 0 la 1000 m altitudine.
Importantă verigă trofică larvele sunt consumate de către peşti, păsări, ţestoase de apă şi unele insecte; adulţii la râdul lor, sunt o importantă sursă de hrană pentru şerpi, păsări şi uneori chiar pentru peşti.


Habitate preferate de Hyla arborea L.

Adulţii de Hyla ies din hibernare la sfârşitul lunii Martie şi se adună pentru reproducere la bălţi din luna Aprilie până în Iunie. Masculii sunt primii care intră în apă, femelele doar în preajma pontei.
Este activă în special noaptea. Datorită coloritului ei de protecţie nu se adăposteşte pe timp de zi, stând la soare pe vegetaţie. În majoritatea timpului stă căţărată pe plante, putând urca la câţiva metri de la sol.
Vocea masculului este foarte puternică, un fel de “crac-crac-crac” asurzitor, câte 3-6 pe secundă timp de câteva secunde. Ei cântă de obicei în cor, cu perioade regulate de întrerupere, nu numai în perioada de împerechere ci şi după o ploaie caldă de vară sau pe înserat.
Hibernarea apare în Septembrie-Octombrie şi durează până la sfârşitul lui Martie începutul lui Aprilie; se ascund sub tufişuri, sub muşchi la marginea apelor, în pământ, în scorburile copacilor sau chiar în apă. Specie rezistentă la frig şi uscăciune. Se acomodează foarte bine în captivitate, putând trăi până la 22 de ani.



Reproducerea nocturnă, durează câteva ore. Amplexul este axilar, iar ponta este depusă noaptea. Femela depune ouă mici, în pachete dense, de mărimea unei nuci, pe plante sau care cad la fundul apei. Locul de depunere al ponte sunt porţiuni mai adânci ale balţii, cu apă limpede şi cu vegetaţie.
Diametrul oului este de 1½ mm, coloritul alb-gălbui, cu polul animal pigmentat, cenuşiu sau brun deschis; împreună cu capsula sa gelatinoasă nu depăşeşte 4 mm în diametru, ponta cuprinde cca. 800 – 1000 de ouă. După aproximativ 12 zile ies larvele, iar după 3 luni tinerii au caracterele adulţilor şi părăsesc apa. După 3 - 4 ani sunt capabili de reproducere.
Larvele sunt măslinii, cu pete şi reflexii aurii, înoată foarte bine, având un înot activ asemanător peştilor.

Oua lipite de vegetatie, Hyla arborea L.

Larva de 9 zile vazuta la lupa - vedera laterala-

Datorită aspectului plăcut, culorii şi al mărimii relativ mici, Hyla arborea L. este o specie des întâlnită ca animal de companie în rândul pasionaţilor. Deşi în România Terraristica este abia la început, din ce în ce mai mulţi iubitori de animale preferă ca acvariul, ce în trecut era destinat peştilor, să fie casă pentru amfibieni.
Totuşi eu recomand ca înainte de a achiziţiona un brotăcel (sau un alt animal) şă citiţi suficiente informaţii despre el pentru a putea să îi oferiţi condiţii bune de creştere, să fiţi conştienţi de angajamentul pe termen lung pe care vi l-aţi asumat (Hyla arborea poate trăi 22 de ani în captivitate) şi întotdeauna să achiziţionaţi animalele de la un crescător sau de la Pet-Shop.

Terrariu Hyla arborea L.

Un comentariu: