joi

Polygonia c-album sau Fluturele virgula

Polygonia c-album ( Linnaeus, 1758) 

Aceasta specie de Lepidopter face parte din Regnul Animalia, Increngatura Artropoda, Clasa Insecta, Ordinul Lepidoptera, Familia Nymphalidae,  Genul Polygonia,  Specia c-album.
Ca toate speciile din genul Polygonia si fluturele virgula se caracterizeaza prin forma crestata a aripilor. Aceasta specie se gaseste in Africa de nord,  Europa si Asia.  Fluturele are o anvergura a aripilor de circa 4,5 cm, partea dorsala este frumos colorata in culori vii,  partea ventrala a aripilor au o culoare maroniei stearsa cu un mic desen alb in forma literei "C",  de unde i se trage si numele de fluture virgula.

Marginile aripilor sunt mult crestate ce da impresia ca seamana cu o frunza.  De obicei aceasta specie are 2 generatii pe an,  primul zpor al adultilor in luna iunie si al doilea in luna august - septembrie,  adultii din a doua generatie care se dezvolta mai repede decat cei din prima au capacitatea de a hiberna.  Dupa hibernare,  in luna martie,  daca temperatura este optima,  de obice,  se depune prima ponta (prima generatie).  Femelele depun pana la 250 de oua mici de culoare verde,  individual,  pe partea inferioara a frunzei de urzica,  salcie,  hamei,  coacaze,  ulm.  Oul va capata o culoare galbena si in cele din urma gri si larva (omida) va ecloza dupa doua - trei saptamani.  Omida are o culoare alba cu neagru,  seamana un pic cu excrementul de pasare,  aceasta adaptare fiind necesara pentru supravietuirea larvei.  Hrana omizii este constituita din frunzele plantelor unde a fost depus oul consumandu-le cu placere. Inainte de a se inpupa omizile se supenda pe tulpinile diferitolor plante si formeaza coconul din care va ieisi un fluture adult dupa circa doua-trei saptamani.  Adultii se hranesc cu nectar, in special de la florile palamidelor,  murelor,  iederei, lemnului cainesc, etc.. O parte din fluturii din prima generatie dupa metamorfoza se imperecheaza imediat, altii ca si cei din a doau generatie se hranesc si se vor imperechea in al doilea an. Adultii petrec mult timp pe frunzar, pe diferiti busteni. Masculii au un comportament teritorial si se lanseaza in zboruri pentru a ataca fluturii ce trec prin perimetrul lor indiferent daca sunt din aceeasi specie sau nu.  In zilele insorite fluturele se aseaza pe diferite obiecte din apropierea apelor pentru a bea apa. Pe la sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie aceasta specie isi cauta locuri pentru hibernat,  prefera scorburile de copac,  se ascund intre stivele de lemne,  sau pot sta chiar si in aer liber sub o creanga de copac.

Un comentariu:

  1. IGT Titanium Earring posts | Titanium Arts
    IGT Titanium Earring camillus titanium post. IGT Titanium Earring posts. IGT titanium eyeglasses Titanium Earring posts. IGT Titanium Earring posts. IGT titanium pan Titanium Earring posts. IGT Titanium Earring posts. IGT Titanium Earring how much is titanium worth posts. IGT titanium white acrylic paint

    RăspundețiȘtergere