Translate

miercuri

Euscorpius carpathicus sau Scorpionul carpatin

Euscorpius carpathicus (Linnaeus, 1767)


Face parte din Regnul Animalia, Clasa Arachnida, Ordinul Scorpiones, Familia Euscorpiidae, Genul Euscorpius, Specia carpathicus


Scorpionul carpatin este singurul scorpion ce traieste si in Romania, il putem intalni in Subcarpatii Buzaului, pe langa Orasul Ramnicu Valcea, in apropierea orasului Deva si in parcul Portile de Fier. Aria de raspandire a acestei specii este sudul Europei, unde este destul de comun.



Specialistii au descris pana in prezent 24 de subspecii, multe din ele fiind endemice (izolate geografic, spere ex. aproape fiecare insula Mediteraneana are cate o specie endemica - Sardinia, Creta, etc.). Coloratia acestei specii nu este un caracter de determinare a acestei specii pentru ca este destul de variata, unii indivizi sunt negrii, cu picioare galben - cafenii, altii au corpul colorat in brun - maroniu. Adultii pot ajunge la o dimensiune medie 3,5 cm, dar majoritatea nu depasesc 1,5 cm. este un scorpion caruia ii place sa sape, are pedipalpii dezvoltati, puternici, corpul este robust, picioare scurte si coada subtire. Larvele dupa eclozare au o cuticula alba si imediat se urca pe spatele mamei, tolerandui, aceasta nu se mai hraneste o perioada de 1-2. Dupa prima naparlire acestea deven independenti.


Euscorpius carpathicus - cu pui (google - DSCF7420_edited.jpg)

Scorpionii se hranesc cu diferite insecte, sunt activi pe timp de noapte, ziua stand in galerii sapate de catre acestia sau sub pitre. Poate fi intalnit in zone cu clima temperata si calda, poate fi intalnit atat pe litoral cat si in munti, preferand locurile impadurite.


Euscorpius carpathicus - Habitat


Veninul acestei specii nu este periculos pentru om, este comparat cu intepatura unei viespi, totusi manipularea acestei specii se face cu grija.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu