marți

Araneus marmoreus var. pyramidatus sau Paianjenul piramida marmorat

Araneus marmoreus var. pyramidatus (Clerck, 1757)

Aceasta specie de paianjen face parte din Regnul Animalia, Increngatura Artrophoda, Clasa Arachinida, Ordinul Araneae, Familia Araneidae, Ganul Araneus, Specia marmoreus var. pyramidatus.

Araneus marmoreus var. pyramidatus - femela

Araneus marmoreus var. pyramidatus se gaseste doar in Europa, are o culoare galbena sau galben pal, cu pete inchise, pe partea dorsala a abdomenului avand un desen ce seamana cu o piraminda ce are baza spre cefalotorace.

Araneus marmoreus var. pyramidatus


Masculii acestei specii masoara intre 5 si 9 mm, iar femela masoara intre 9 pana la 15 mm. Abdomenul este voluminos. De obicei se imperecheaza in lunile august-octombrie, aceasta fiind si perioada in care juvenilii, ce au iesit din ou in primavara, ajung la maturitate.

Araneus marmoreus var. pyramidatus

Este o specie nocturna, dar ocazional vaneaza si ziua, spre seara iese din ascunzatoare pentru asi tese panza. Panza tesuta are o forma rotunda.
Traieste de obicei in arbori sau arbusti nu foarte inalti, noaptea sta in centru panzei sau se ascunde intr-un refugiu bine camuflat din apropierea acesteia.

Refugiu - A. marmoreus var pyramidatus
Araneus marmoreus var. pyramidatus
Araneus marmoreus var. pyramidatus

Hrana lui este reprezentata de diferite specii de insecte ce se prind in plasa lui, panza este puternica, putand captura prazi mari, ca de exemplu lacuste. Victima este imobilizata prin inocularea unei cantitati de venin, apoi invaluita intr-un cocon de matase.

Araneus marmoreus var. pyramidatus

Aceasta specia are o raspandire holarctica ( HOLARCTIC, -A adj. din regiunea temperata si rece a emisferei nordice, cu o oarecare unitate de flors si fauns. - Sursa MDN), prefera zonele umede si umbrite ca padurile sau zonele mlastinoase.

Araneus marmoreus var. pyramidatus


sâmbătă

Araneus alsine sau Paianjenul capsuna

Araneus alsine (Walckenaer, 1802)

Aceasta specie de paianjen tesator face parte din Regnul Animalia, Filum Artropoda, Clasa Arachinida, Ordinul Araneae, Familia Araneidae, Genul Araneus, Specia alsine.



Este o specie putin vazuta de publicul larg, o specie rara, foarte putin studiata de catre specialisti.
Il putem gasi aproape de nivelul solului, acolo unde isi construeste panze mici, dupa care se ascund in apropierea acestora in frunze rulate sub forma de palnie. Prefera habitatele umede din pajisti sau luminisurile padurilor.



Are un abdomen aproape globular, o culoare a corpului de la bej la portocaliu spre rosu, iar pe partea dorsala a abdomenului prezinta multe pete galbene marunte ce ii da un aspect de capsuna (de aici venind si numele lui popular de paianjenul capsuna).



Femela poate agunge la o marime de 15 mm. Masculul este mai mic. Imperecherea are loc in luniile iunie-iulie, iar depunerea in luna august. Puii ierneaza in diferite stadii de dezvoltare ajungand la maturitate in primavara anului urmator.



Asa cum am spus si mai sus, aceasta specie este una rara (citind unele articole despre aceasta specie publicate in Marea Britanie), dar am avut surpriza sa nu o gasesc in nici una din bazele de date ale listelor rosii internationale avute la dispozitie. Totusi nu stiu daca este rar datorita modului de viata, fiind greu de descoperit (eu, personal, de cand colectez paianjeni am gasit doar un singur exemplar), sau este cu adevarat o raritate.


Mai puteti citi:

miercuri

Araneus quadratus sau Paianjenul cu patru puncte

Araneus quadratus (Clerck, 1757)

Araneus quadratus este o specie aproape la fel de comuna ca si A. diademata (paianjenul cu cruce european), face parte din Regnul Animalia, Increngatura Artropoda, Ordinul Araneae, Familia Araneide, Ganul Araneus, Specia quadratus.


A. quadratus ♀

Aceasta specie este larg raspandita in Asia si Europa. In Romania specia se gaseste intr-o varietate de habitate cum ar fi: pasuni, gradini, poeni, etc.
Femela variaza ca marime, ea masurnad intre 13 pana la 19 mm in lungime (cefalotorace+abdomen), masculul masoara aproape jumatate din marimea ei, ajungand la o lungime de 7-10 mm. Culoarea corpului variaza in functie de culoarea microhabitatului, astfel poate fi: portocalie, verde, verde inchis, maroniu, negru, etc.



Femelele prezinta o capacitate interesanta de camuflare, putand sa-si schimbe culoarea in mod activ in functie de culoarea fundalului. Acest proces dureaza aproximativ trei zile.
Caracteristicul acestei specii, dupa care se poate face usor o determinare, sunt cele patru puncte albe, mari, de pe partea dorsala a abdomenului; unite de o linie imaginara intotdeauna formeaza un trapezoid.



Cefalotoracele este acoperit de niste perisori scurti si desi, iar picioarele au niste dungi succesive, ce se intind pe tot apendicile de la coxa pana la tars.
Aceasta specie isi construete panza verticala in apropierea solului (ce mai inalta panza a acestei specii intalnita de mine pana acum a fost construita la aproximativ 1 m de sol). Panza este alcatuita din 11-29 de raze si poate masura 60 cm in diametru. Dupa ce a terminat de tesut panza, isi va construi un adapost in forma de palnie tapetata cu vegetatie in care va sta ascuns in asteptarea prazii.



Vaneaza specii de insecte, in special cele saritoare (ex. lacuste).
Imperecherea are loc in septembrie, ouale sunt depuse intr-un cocon de matase (prin luna octombrie - noiembrie) astfel sunt ferite de inghet pe timpul iernii. Ecloziunea puilor din ou are loc primavara. Adultii de obicei mor, iar unele exemplare juvenile pot hiberna in timpul iernii.



Specie comuna de paianjen tesator, nu este agresiv, poate fi manipulat cu grija, veninul lui nefiind periculos pentru om.




Mai puteti citi: