Corvus frugilegus (Linnaeus, 1758)
O specie cu un numar mare de indivizi, in general cuibareste in zone de campie in colonii mari.Penajul acestor pasari este negru cu reflexii violacee. Are un cioc ascuţit şi puternic foarte putin incovoiat spre varf.
Isi instaleaza cuibul in arbori. Pe acelasi copac pot exista pana la cateva zeci de cuiburi daca spatiul le permite. Imperecherea incepe in luna martie, femela de Corvus frugilegus depunand un numar de 5-8 oaua, ce au o culoare verzue cu mici pete, pe care le cloceste 18-20 de zile, in acest timp ea fiind hranita de mascul. Dupa ce ies puii din ou si femela isi hraneste puii, acestia parasesc cuibul la varsta de o luna si ajung la maturitatea sexuala dupa aproximativ un an.
Ciorile consuma hrana de natura vegetala si animala, de la viermi, gasteropode, insecte, larve, mamifere mici, sau ocazional păsărele sau ouăle acestora, consuma de asemenea cadavre, fructe, diferite seminţe vegetale ca şi cele de pe semănătură pe care le scot cu ciocul din pământ, de aceea este o specie daunatoare economiei agricole, putund fi capabila de destrugere in masa a culturilor.
Este o zburatoare buna, putand fi usor recunoscuta dupa croncanit, interesant e faptul ca isi poate schimba tonalitatea daca isi saluta perechea sau este agresiva.
Pasare de zi, poate fi vazuta in timpul zilei, de dimineata pana seara tarziu, zburand in stoluri pe ogoare in cautarea hranei.
Poate fi migratoare sau sedentara, in functie de temperaturile scazute.
Si conform IUCN Corvus frugilegus este specie nepericlitata.
Mai puteti citi despre:
Am vazut cioara de semanatura atacand un sobolan mic, deci se poate spune ca sunt un pic rapitoare, la fel ataca si ucid soareci de camp sau pui de iepure, dar cel mai important rol al lor este ca cuiburile lor sunt folosite de multe specii de pasari...
RăspundețiȘtergere