Translate

luni

Anas platyrhynchos sau Rata mare

Anas platyrhynchos (Linnaeus, 1758)

Cel mai vechi stramos al multor specii de rate domestice, Anas platyrhynchos sau rata mare, este una din speciile de rate vazute cel mai des la noi in tara, este prezenta tot timpul anului.
Cu precadere o gasim in deosebi in zone joase, de campie, in apropierea baltilor si a raurilor unde se gaseste si stufaris.


Masculul are penajul cenusiu brun, cu gusa rosietica, iesindu-i in evidenta capul de o culoare verde.




Femela, mai putin spectaculoasa decat masculul cand vine vorba de culori, este de un cafeniu criptic.



O specie destul de rezistenta la schimbari ale habitatului, de obicei cuibareste pe sol intre ierburi, sau in scorburi si destul de rar chiar in cuiburi de cioara.
Perioada de imperechere este in lunile martie-aprilie, femelele depunand intre 8 si 12 oua pe care le cloceste in jur de 28 de zile, puii fiind capabili sa inoate si sa se scufunde imediat dupa ce au iesit din ou si s-au uscat.



O familie de rate Anas platyrhynchos (rata mare)

Specii de Anas platyrhynchos migreaza la noi din regiuni mai reci, iar in iernile geroase cand apa de pe o balta ingheata in totalitate, pasarile migreaza spre delta, sau isi gasesc adapost pe langa apele curgatoare unde apa nu este inghetata.

Conform IUCN Aceasta specie nu este periclitata.

Un comentariu:

  1. Salutre!!! Nu stiam ca aceasta specie ar cuibari in cuiburi de cioara, f interesant...binenteles ca sunt multe specii de rate care cuibaresc in copaci, dar sunt dotate cu gheare puternice...

    RăspundețiȘtergere