Translate

sâmbătă

Melolontha melolontha sau Carabusul de Mai

Melolontha melolontha (Linnaeus, 1758)

Carabusul de mai este un artropod din clasa insecta, ordinul coleoptera, familia Scarabaeidae.
Adultul masoara in general 1,5-3 cm lungime, pe partea dorsala (elitrele) de culoare castanie-roscata, acoperit cu o pubescenta fina, alba, iar pe partea ventrala este negru.



Carabusul are o generatie la 3-4 ani. Ierneaza ca larva in diferite varste, in sol, la adancimi cuprinse intre 90 si 135 cm. Primavara, cand temperatura solului la 30 cm depaseste 10 grade, larvele migreaza in stratul arabil, unde se hranesc cu partile subterane ale plantelor cultivate si spontane.



Larvele ajunse in ultima varsta se transforma in pupe in celule speciale din pamant. Durata stadiului de pupa este de 8-14 zile. Aparitia primilor adulti se inregistreaza, de obicei, la sfarsitul lunii mai dar anula acesta (2009) au iesit la sfarsitul lunii aprilie. Zborul maxim are loc dupa 10-12 zile, iar întreaga perioada de zbor dureaza intre 30-40 zile.



Zborul adultilor se desfasoara seara, incepand cu ora 20, si durează în medie 1-2 ore. Declansarea, durata si intensitatea zborului sunt determinate de valorile factorilor fizici, dintre care cei mai importanti sunt temperatura aerului, intensitatea luminii, umiditatea aerului si viteza vantului.



In cursul zilei majoritatea adultilor stau ascunsi in sol sau se adapostesc pe partea umbrita a diferitelor plante. Dupa 10-12 zile de la aparitie începe ponta. Ouale sunt depuse in sol, la adâncimi de 20-40 cm. O singura femela depune intre 15-50 de oua. Incubatia durează 20-24 zile, iar dezvoltarea larvara 3-4 ani.



Oul are 3,7-5,3 mm lungime si este oval, la inceput de culoare alba-laptoasa, apoi alba-cenusie sau galbena-bruna!



Larva in ultima varsta are intre 38-35 mm lungime si este de tip melontoid, cu corpul voluminos, arcuit, de culoare alb-galbuie, cu capsula cefalică castanie-deschisa.



Pupa are 28-38 mm, de o culoare galbena-cenusie.




In prezent nu am cunostiinte ca aceasta specie ar fi pe lista rosie, totusi eu sunt de parerea ca insectele nu vor disparea niciodata! Conditia principala fiind aceea de a nu le distruge habitatele!

2 comentarii:

  1. Salutare!!! Se pare ca anul acesta sunt abundenti carabusii, si am observat ca multe specii de pasari ii mananca, deci au un rol important in natura...

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi sunt daunatori, in mica masura, sunt si o veriga importanta in lantul trofic!

    RăspundețiȘtergere