Blattella germanica (Linneaeus, 1767)
Este o specie de gandac de bucatarie mic, ce face parte din Filum Artropoda, Clasa Insecta, Ordinul Blattodea, Familia Blattellidae, Genul Blattella, Specia germanica.
Blattella germanica sau Gandacul rosu de bucatarie - http://www.daunatori.info/imagini/gandacul_rosu_de_bucatarie.jpg
Masoara in general 13 pana la 16 mm lungime, are o culoare maro spre roscat pana la negru, prezinta doua dungi paralele intunecate de la cap pana la varful aripilor. Desi aceste insecte prezinta aripi aceastea nu sunt folosite pentru zbor, fiind incapabile de a sustine insecta in aer, dar lipsa acestei adaptari este compensata de agilitatea gandacului. Aceasta specie este una din cele mai cunoscute si comune specii din toata lumea, gasindu-se in majoritatea asezarilor omenesti din lume. Pot fi intalniti mai ales in restaurante, in facilitatile de prelucrare a alimentelor, hoteluri si azile, dar ii gasim des si in blocurile locuite si camine de studenti. Aceste insecte nu tolereaza foarte bine frigul, de aceea in zonele reci sau in anotimpurile reci le gasim numai in apropierea habitatelor umane unde este de obicei mai cald.
Stadiile de dezvoltare la specia Blattella germanica L.
Ca toti gandacii de bucatarie si aceasta specie este originara din Asia. B. germanica poate fi vazut ziua ocazional, daca e deranjat din locul lui de odihna sau daca exista o populatie mare de gandaci in acel spatiu, insa ei sunt specii nocturne. Noaptea isi parasesc ascunzatorile si sunt extrem de activi.
Specia este omnivora si necrofaga, prefera ca hrana amidonul, carnea, produsele zaharoase si grasimile. De multe ori cand mancarea nu este la indemana acestia se pot hrani cu articole de uz casnic cum ar fi: sapun, pasta de dinti, lipici, hartie si pot adopta chiar un comportament canibalistic. Gandacul german de bucatarie are trei stadii de viata, tipic insectelor cu metamorfoza incompleta: oul, nimfa si adultul. Intreg ciclul de viata variaza in functie de temperatura si disponibilitatea hranei. Aceasta specie se inmultesc continuu, in conditii ideale marimea poate fi exponentiala. O populatie in crestere este compusa din 80% nimfe si 20% indivizi adulti.
Blattella germanica L.
Ouale sunt transportate de femela intr-o carcasa numita ooteca pana aproape in clipa eclozarii. Ooteca se poate observa usor, fiind atasata de partea posterioara (camera genitala) a femelei. Foarte rezistenta la conditiile nefavorabile ale mediului ooteca poate contine pana la 35 de oua ce nu pot fi distruse nici de substantele chimice dintr-un tub de insecticid. Dupa ce ies nimfele din ou acestea au o culoare maro inchisa pana la negru, nu prezinta aripi. Ajung la maturitate in circa 60 de zile. Numarul de naparliri pana in stadiu de adult variaza, dar marea lor majoritate naparlesc de 6-7 ori. Toate stadiile de dezvoltare necesita hrana si apa. Dupa ce a ajuns la maturitate aceasta specie mai treieste aproximativ 200 de zile dupa care moare.
O colonie de Blattella germanica L. - http://www.cirbus.com/images/pest/blattella5.jpg
In Romania acest gandac a devenit foarte cunoscut in momentul cand a intrat in casele romanilor adus fiind de muncitori din fabricile unde lucrau. Cu timpul acest gandac a gasit locul perfect unde putea sa se dezvolte, unde avea hrana si caldura tot timpul anului, in casele romanilor. Cu timpul multi oameni au incercat scape de gandaci prin diferite metode dar au ajuns la concluzia ca odata ce ai avut gandaci de bucatarie nu vei mai putea scapa de iei, dar poti sa ii tii sub control. Unul dintra primii pasi in a mentine sub control o populatie de gandaci de bucatarie este curatenia - vasele din chiuveta trebuie spalate imediat, nu trebuie lasata sa se adune de pe o zi pe alta, gunoiul nu trebuie tinut in casa mai mult de 48 de ore si cat mai des sa se faca in casa curatenie generala. In cazul unei invazii, trebuie sa contactati o firma specializata in combaterea daunatorilor, care vor sti ce tratamente sa aplice pentru micsorarea populatiei de gandaci rosii de bucatarie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu