Translate

marți

Araneus marmoreus var. pyramidatus sau Paianjenul piramida marmorat

Araneus marmoreus var. pyramidatus (Clerck, 1757)

Aceasta specie de paianjen face parte din Regnul Animalia, Increngatura Artrophoda, Clasa Arachinida, Ordinul Araneae, Familia Araneidae, Ganul Araneus, Specia marmoreus var. pyramidatus.

Araneus marmoreus var. pyramidatus - femela

Araneus marmoreus var. pyramidatus se gaseste doar in Europa, are o culoare galbena sau galben pal, cu pete inchise, pe partea dorsala a abdomenului avand un desen ce seamana cu o piraminda ce are baza spre cefalotorace.

Araneus marmoreus var. pyramidatus


Masculii acestei specii masoara intre 5 si 9 mm, iar femela masoara intre 9 pana la 15 mm. Abdomenul este voluminos. De obicei se imperecheaza in lunile august-octombrie, aceasta fiind si perioada in care juvenilii, ce au iesit din ou in primavara, ajung la maturitate.

Araneus marmoreus var. pyramidatus

Este o specie nocturna, dar ocazional vaneaza si ziua, spre seara iese din ascunzatoare pentru asi tese panza. Panza tesuta are o forma rotunda.
Traieste de obicei in arbori sau arbusti nu foarte inalti, noaptea sta in centru panzei sau se ascunde intr-un refugiu bine camuflat din apropierea acesteia.

Refugiu - A. marmoreus var pyramidatus
Araneus marmoreus var. pyramidatus
Araneus marmoreus var. pyramidatus

Hrana lui este reprezentata de diferite specii de insecte ce se prind in plasa lui, panza este puternica, putand captura prazi mari, ca de exemplu lacuste. Victima este imobilizata prin inocularea unei cantitati de venin, apoi invaluita intr-un cocon de matase.

Araneus marmoreus var. pyramidatus

Aceasta specia are o raspandire holarctica ( HOLARCTIC, -A adj. din regiunea temperata si rece a emisferei nordice, cu o oarecare unitate de flors si fauns. - Sursa MDN), prefera zonele umede si umbrite ca padurile sau zonele mlastinoase.

Araneus marmoreus var. pyramidatus


2 comentarii:

  1. Salut! Instaleaza si tu Followers, sa te putem urmari mai usor :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Am văzut unul astăzi, în pădure lângă Rasinari, Sibiu

    RăspundețiȘtergere