Araneus quadratus (Clerck, 1757)
Araneus quadratus este o specie aproape la fel de comuna ca si A. diademata (paianjenul cu cruce european), face parte din Regnul Animalia, Increngatura Artropoda, Ordinul Araneae, Familia Araneide, Ganul Araneus, Specia quadratus.
A. quadratus ♀
Aceasta specie este larg raspandita in Asia si Europa. In Romania specia se gaseste intr-o varietate de habitate cum ar fi: pasuni, gradini, poeni, etc.
Femela variaza ca marime, ea masurnad intre 13 pana la 19 mm in lungime (cefalotorace+abdomen), masculul masoara aproape jumatate din marimea ei, ajungand la o lungime de 7-10 mm. Culoarea corpului variaza in functie de culoarea microhabitatului, astfel poate fi: portocalie, verde, verde inchis, maroniu, negru, etc.
Femelele prezinta o capacitate interesanta de camuflare, putand sa-si schimbe culoarea in mod activ in functie de culoarea fundalului. Acest proces dureaza aproximativ trei zile.
Caracteristicul acestei specii, dupa care se poate face usor o determinare, sunt cele patru puncte albe, mari, de pe partea dorsala a abdomenului; unite de o linie imaginara intotdeauna formeaza un trapezoid.
Cefalotoracele este acoperit de niste perisori scurti si desi, iar picioarele au niste dungi succesive, ce se intind pe tot apendicile de la coxa pana la tars.
Aceasta specie isi construete panza verticala in apropierea solului (ce mai inalta panza a acestei specii intalnita de mine pana acum a fost construita la aproximativ 1 m de sol). Panza este alcatuita din 11-29 de raze si poate masura 60 cm in diametru. Dupa ce a terminat de tesut panza, isi va construi un adapost in forma de palnie tapetata cu vegetatie in care va sta ascuns in asteptarea prazii.
Vaneaza specii de insecte, in special cele saritoare (ex. lacuste).
Imperecherea are loc in septembrie, ouale sunt depuse intr-un cocon de matase (prin luna octombrie - noiembrie) astfel sunt ferite de inghet pe timpul iernii. Ecloziunea puilor din ou are loc primavara. Adultii de obicei mor, iar unele exemplare juvenile pot hiberna in timpul iernii.
Specie comuna de paianjen tesator, nu este agresiv, poate fi manipulat cu grija, veninul lui nefiind periculos pentru om.
Mai puteti citi:
Interesanta abilitatea de a-si schimba culoarea dupa mediul in care traieste, am mai vazut la lacuste o astfel de adaptare...sunt uimit sa vad cat de docili pot sa fie majoritatea speciilor de paianjeni, nu musca decat daca sunt provocati...
RăspundețiȘtergere