Translate

sâmbătă

Natrix natrix sau Sarpele de casa

Natrix natrix (Linnaeus, 1758)

Supranumit si sarpele de casa sau sarpele de iarba Natrix natrix, este una din cele mai cunoscute specii de serpi din Europa, intalnindu-se destul de des si in Romania.



Prezinta un corp zvelt, lungimea la maturitate finnd in jur de 1-1,10 m femela fiind mai mare decat masculul. El nu este un sarpe veninos dar nici constrictor prinzandu-si prada "alergand" dupa ia.

Desi exista mai multe varietati de culoare, in general se intalnesc exemplare de un verde inchis sau maroniu, in spatele capului (regiunea cefei) prezintand doua pete semilunare ce au caracteristic urmatoarele culori: galben, crem, portocaliu. Acest colier de culoare din zona cefalica, mi-a adus aminte de o alta denumire a acestui sarpe si anume "sarpele cu inel. Deasemenea coloritul lui poate fi de de la gri pana la negru. Partera ventrala fiind mai deschisa la culoare. Limba lui bifurcata are o culoare albastrue pana la negru. Indivizii melanici (negri) sau cei albinosi (albi) sunt mai rar intalinti. Solzii sunt dispusi longitudinal, de-a lungul corpului. Masculii putand fi identificati in baza prezentei unei umflaturi la nivelul bazei cozii si a lungimii mai mari a cozii in comparatie cu femelele.


Ca sa dau exemplu de cateva varietati de culoare as aminti:
Natrix natrix sparsus – sarpele de casa cu spatele negru;
Natrix natrix perasa – sarpele de casa cu doua dungi albe, galbene sau portocalii;
Natrix natrix ponticus – sarpele de casa cu spatele castaniu sau cenusiu-oliv murdar, cu colier putin distinct;




Este un sarpe diurn (de zi), foarte rapid, bun inotator, in zilele insorite ii place sa leneveasca la soare in vegetatie, daca se simpte amenintat, se ascunde printre aceasta, iar daca inoata, atunci se scufunda in apa unde poate ramane pana la o ora!

Daca este prins de catre om acesta poate ataca fara a musca, se preface mort, si produce, cu ajutorul glandelor anale, o secretie urat mirositoare.
Dupa cum spunem mai sus ataca fara a musca, daca se mai intampla, rar ca acesta sa muste, e bine de stiut ca muscatura este destul de dureroasa, muscatura se poate infecta si unfla datorita bacteriilor din gura sarpelui. De aceea este bine sa se mearga de urgenta la medic pentru ingrijiri medicale!


Hrana consta in principal din amfibieni, broaste, tritoni, precum si pesti, mormoloci, soareci, pasari mici, chiar si cu unele insecte.

Perioada de reproducere incepe primavara (aprilie - mai), imediat dupa ce au iesit din hibernare. Poanta fiind depusa de femela la mica adancime in soluri afanate si umede prin lunile iunie - august. Poanta are aspectul unui ciorchine, in general avand 10 - 20 de oua. Ouale eclozeaza, in functie de temperatura si umiditate dupa cca 10 saptamani, puii avand cam 15-20 cm lungime devenind repede independenti.
Masculii ajung la maturitatea sexuala pe la varsta de trei ani, dupa aceasta varsta ei naparlind de 2 ori pe an, iar femela ajuge la maturitate dupa cel de-al 4-lea sau al 5-lea an, dupa aceasta varsta ea naparlind o singura data pe an.




Dusmanii naturali sunt reprezentati de pasarile rapitoare, pasarile acvatice (ex. barza) sau mai rar de arici!

Prin lunile octombrie - noiembrie, cand temperaturile sunt destul de scazute acesta intra in hibernare, iernad in vizuini abandonate de iepure, la radacinile copacilor, in crapaturile din stanci si sol.

In ultima vreme prinzand amploare terraristica, animalele cu sange rece ca serpii au devenit repde indragiti de cei pasionati de reptile si pe langa speciile exotice nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca si Natrix natrix este printre serpii preferati din terrarii.
Desi este o specie comuna in Romania, neaflanduse deocamdata pe lista rosi a speciilor, totusi datorita miturilor populare, lipsei de informare sau prostiei omenesti, acesti serpi sunt adesea omorati, nu numai de poluare ci si de mana oamenilor inconstienti care nu inteleg rolul lor important in natura!

11 comentarii:

  1. mijto....cred ca era flamand dupa atata hibernare....

    RăspundețiȘtergere
  2. Probail ca da, oricum era unu micut, nu avea mai mult de 30 max 35 de cm

    RăspundețiȘtergere
  3. super tare blogul! mult spor si la cat mai multe articole!!!

    salutari din constanta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari si multumim pentru scurta prezentare a speciei!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, ieri un vecin a prins la noi in curte un sarpe, panica mare, eu am fetita de 9 luni si chiar ma plimbasem prin zona. Anii trecuti de asemenea au fost prinsi in curte vreo 3 exemplare, nu stiu daca aratau la fel. Cetateanul zice ca-i vipera, eu ma indoiesc si de aceea am facut o poza. Unde va pot trimite poza sa ne spuneti va rog daca este specie inofensiva? Va multumim!

    RăspundețiȘtergere
  6. in sfârşit aflu despre ei k nu sunt veninosi :)) aveam o frica de ei, când mergeam la pescuit eram mai atent la picioare decât la undiţa :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna seara , azi am vazut un sarpe in gradinuta mea ... era pui circa 50-60 cm ,negru ,in frunte avea galben in forma de v . Imi spuneti va rog ce sarpe e ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara , azi am vazut un sarpe in gradinuta mea ... era pui circa 50-60 cm ,negru ,in frunte avea galben in forma de v . Imi spuneti va rog ce sarpe e ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Astăzi am văzut un șarpe asemănător avea 1 metru lungime sper că este specia prezentată mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acesta poate duce la un cuib de sarpe?

    RăspundețiȘtergere