Translate

duminică

Delphinus delphis sau Delfinul comun

Delphinus delphis (Linnaeus, 1758)

Delfinul comun face parte din Regnul Animalia, Increngatura Chordata, Clasa Mammalia, Ordinul Cetacee, Familia Delphinidae, Genul Delphinus, specia delphis. Este unul din cele 3 specii ce traiesc in Marea Neagra. Si pentru ca populatia de delfini din M.N. este separata de cele din M. Mediterana si de Atlanticul de Est si Nord, acestia au fost descrisi ca o noua subspecie Dlephinus delphis pontidus (Barabash, 1953).



Mamifere acvatice mari, delfinii variaza ca dimensiune de la 120 cm si 40 kg la 950 cm si 10 tone (Orca sau Balena ucigasa). Desi seamana cu niste pesti acestia sunt descendentii unor mamifere terestre ce s-au adaptat la viata acvatica, cu aproximatie, acum 50 milioane de ani.
Pentru a avea o idee despre cum aratau stramosii delfinului voi posta o imagine gasita intr-un articol din revista Descopera.



Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat inotului rapid. D. delphis are botul alungit, mandibula depasind maxila, fruntea putin turtita in partea anterioara, spatele sur-negricios cu reflexe verzui, laturile cenusii, abdomenul albicios. Are o lungime cuprinsă între 150-180 cm şi o greutate de până la 55 kg (în cazuri excepţionale,cum ar fi boala numita obezitate, ajunge la 100 kg). Durata de viaţă a speciei este de aproximativ 22 de ani la masculi si 20 de ani la femele.



Este un animal carnivor, se hraneste cu cefalopode, crustacei si pesti. Urmareste cardurile de sardele si hamsii.Vaneaza de obicei in grupuri si folosesc tehnici de cooperare. În Marea Neagră dieta lor este compunsa din stavrid, hamsie, şprot, chefal si macrou Jack. Alte organisme, cum ar fi crustacee şi moluşte bentonice sunt considerate snakuri.



Il gasim de obicei de-a lungul coastei, preferand apele cu adâncime medie si cu o temperatura cuprinsa intre 10°C-20°C. Traeste in grupuri mari, sarind si stropind, pot fi auziti de la o distanta considerabila. Marimea grupului variaza de regula in functie de sezon si de momentul zilei. Dupa observatiile lui Carwardine -1995 - cand se sperie acesti delfini se aduna in buchete strans unite.



Acesti delfini intra in rut primavara si toamna, dar au fost cazuri cand s-au imperechiat si vara (s-a relatat doar la unele grupuri), iar fatarea de obicei are loc in mai si iunie. Se presupune ca femelel din aceasta specie ajung la o maturitate sexuala in jurul vartei de 7 ani. Dupa o perioada de gestatie de aproximativ 11 luni, o perioada de alaptare ce dureaza de regula 16 luni si o periada de odihna de cel putin 2 luni femela naste la un interval aproximativ de 2 ani si 5 luni cate un pui.



Delfinii comuni migreaza anual spre locurile de iernat aflate in partea de sud a Marii Negre.Deasemenea executa si migratii sezoniere acolo unde prada este disponibila intr-o anumita perioada din an.



Desi numarul lor a scazut foate mult in ultimii ani si s-a declarat ca specie protejata conform "Conventiei de la Berna" specia este in continuare amenintata: prin capturi directe (in tarile unde delfinul este considerat delicatesa); prin capturi accidentale in plasele de pescuit, setci si alte ustensile folosite in pescuitul ilegal si legal. De asemenea sunt considerati in Marea Neagra ca specii daunatoare, deoarece se spune ca acestia consuma intr-un an o cantitate de peste egala sau mai mare decat intreaga productie de peste a Turciei in timpul unui an (Reyes, 1991). Iar in M. Mediterana mai ales in largul coastelor spaniole, oamenii vaneaza delfinul comun cu harpoane pentru ca produc distrugei uneltelor de pescuit. Iar Ross (2006) a raportat uciderea deliberată şi ilegala a unor D. delphis pentru sport.



Un alt pericol pentru delfinul comun si nu numai, o constitue poluare. Cantitati mari de afluenti menajeri si industriali au efect sever de stres ecologic asupra zonelor populate de acestia, iar poluarea dramatica din M. Azov a dus la disparitia delfinului din acele ape. Poluarea sonica, suprapescuitul precum si turismul au efecte negative asupra speciei.



In prezent nu se cunoaste marimea exacta a efectivelor delfinilor comuni din Marea Neagra datorita metodelor de evaluare considerate inadecvate, totusi se recunoaste o scadere masiva a numarului lor.

Un comentariu:

  1. Saracii delfinii nostri sunt amenintati de braconierii turci care braconeaza in apele noastre ...

    RăspundețiȘtergere