Salamandra salamandra sau salamandra de foc cum se mai numeste, are dimensiuni destul de mari, poate ajunge pana la 20 de cm. Are capul greoi, romboidal, turtit dorso ventral, mai mult lat decat lung si corpul robust, masiv si indesat, coada mai scurta decat corpul, ochii mari si proeminenti, cu irisul cafeniu intunecat spre negru. Picioarele sunt scurte si puternice cu degetele usor latite.
Exista mai multe varietati de culoare ca de exemplu S.s. var. taeniata, S.s. var. taeniata f. bunneli, S.s. var. coccinea.
S.s. var. taeniata - are pete mari, galbene sau portocalii pe spate, in forma de dungi longitudinale nu intotdeauna complete;
S.s. var. taeniata f. bunneli - are spatele negricios, dungi galbene sterse si inguste, pe alocuri întrerupte de galben-albicios, laturile au o nuanta cafenie si abdomenul cenusiu-cafeniu sters;
S.s. var. coccinea - are pete neregulate rosii.
In Romania s-a descris ssp. S.s. carphaticha, ce se distinge de specia tip prin capul turtit, mai mult lung decat lat (atat la masculi, cat si la femele), botul este aproape rotund.
Salamndra salamandra - exemplar albino
Dupa ieisirea din hibernare, prin luna martie, pana in vara are loc perioada de reproducere a salamandrei. Aceste animale sunt animale terestre, ovovivipare, acuplarea avand loc pe uscat si depunerea pontei are loc in apa. Femela se aproie de marginea baltii sau a paraului lin curgator, intra in apa pana la jumatate, cu parte posterioara, unde eclozeaza o serie de pui (10 - 20 rar pana la 50) ce sunt inca inveliti intr-o membrana transparenta, aceasta crapa in contact cu apa. Puii la nastere au branhii externe scurte si ramificate, au picioare si o creasta dorsala in prelungire cu cea codala. Au o culoare cenusie sau roscata, cu reflexii verzui sau aurii si pete mici cafenii. La eclozare puil masoara in jur de 2-3 cm si pana ieise din apa creste inca 3-4 cm. Dupa aprozimativ 4 luni, isi pierd branhiile, trec la o respiratie pulmonara, apare o coloratie noua cu pete galbene, din aceasta clipa parasesc apa si devin in totalitate animale terestre. Dupa aproximativ 4 ani ei cresc pana la 15-23 cm si ajung la maturitatea sexuala.
Animale nocturne si crepusculare, prefera zilele ploioase. Nu le place seceta, de aceea in zilele calduroase se intalnesc foarte greu in teren. Se ascund si ierneaza pe sub tufe de ierburi, in muschi, pe sub pietre.
Larve de Salamandra salamandra
In captivitate se adapteaza foarte bine, pot trai pana la 25 de ani, dar se inmultesc foarte greu. sa hranesc cu o varietate foarte larga de insecte, paianjeni, rame si melci dar ocazional pot manca mici tritoni si broscute tinere.
Se intalneste in paduri de foioase intunecate si umede din zona dealurilor subcarpatice, de la 200 m pana la limita golului alpin. Nu se intalneste in zonele cu teren nisipos.
Salamandra salamandra se intalneste mai des in padurilor de fag, desi nu se limiteaza doar la acestea. Specie strict terestra, intalnita la distanta fata de apa, desi nu suporta uscaciunea, larvele pot fi gasite atat in ape statatoare cat si in ape curgatoare, prezente frecvent in izvoarele amenajate pentru animale si chiar in fantanile putin adanci.
Specie vulnerabila, protejata de legislatia mai multor tari printre care si Romania, este in pericol de disparitie datorita disparitiei/distrugerii habitatelor necesare vietii si imultirii acestei specii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu