Translate

sâmbătă

Araneus alsine sau Paianjenul capsuna

Araneus alsine (Walckenaer, 1802)

Aceasta specie de paianjen tesator face parte din Regnul Animalia, Filum Artropoda, Clasa Arachinida, Ordinul Araneae, Familia Araneidae, Genul Araneus, Specia alsine.



Este o specie putin vazuta de publicul larg, o specie rara, foarte putin studiata de catre specialisti.
Il putem gasi aproape de nivelul solului, acolo unde isi construeste panze mici, dupa care se ascund in apropierea acestora in frunze rulate sub forma de palnie. Prefera habitatele umede din pajisti sau luminisurile padurilor.



Are un abdomen aproape globular, o culoare a corpului de la bej la portocaliu spre rosu, iar pe partea dorsala a abdomenului prezinta multe pete galbene marunte ce ii da un aspect de capsuna (de aici venind si numele lui popular de paianjenul capsuna).



Femela poate agunge la o marime de 15 mm. Masculul este mai mic. Imperecherea are loc in luniile iunie-iulie, iar depunerea in luna august. Puii ierneaza in diferite stadii de dezvoltare ajungand la maturitate in primavara anului urmator.



Asa cum am spus si mai sus, aceasta specie este una rara (citind unele articole despre aceasta specie publicate in Marea Britanie), dar am avut surpriza sa nu o gasesc in nici una din bazele de date ale listelor rosii internationale avute la dispozitie. Totusi nu stiu daca este rar datorita modului de viata, fiind greu de descoperit (eu, personal, de cand colectez paianjeni am gasit doar un singur exemplar), sau este cu adevarat o raritate.


Mai puteti citi:

2 comentarii:

  1. frumoasa culoare are aceasta specie...si ce ingenios i-si face adapost din vegetatie..:)

    RăspundețiȘtergere
  2. am gasit unul in curte si presupun ca a venit cu noi de la mare. oare va supravietui daca ii dau drumul in curte, tinand cont ca stau in Miercurea Ciuc. nu sunt specialist in paianjeni dar din cate am citit nu pare a fi unul periculos pentru om.

    RăspundețiȘtergere