Translate

luni

Rana (Pelophylax) esculenta sau Broasca mica de lac

Pelophylax esculenta (Linnaeus, 1758)

Este o specie mai mica decat Rana ridibunda (broasca mare de lac), specie euritropa, poate fi gasita in aproape orice tip de habitat, mai mult activa ziua si ii place sa stea pe malul apei la soare.

Masculul intre 6-9 cm si femela intre 9-12 cm. Au botul rotunjit, cu ochi foarte proeminenti asezati latero-superior, timpanul bine evidentiat, dinti vomerieni dispusi in doua grupe. Pielea neteda, la unele exemplare mai mult sau mai putin aspra.

Culoarea

Spatele verde, uneori cenusiu, albastrui, cafeniu, verde-albastrui sau intunecat cu pete si marmorari neregulate, cafenii sau negre, uneori cu dunga pe sira spinarii, mai luminoasa. Ventral albicios-uniforma sau patata cu negru.






Specie predominant acvatica ce adora sa stea pe malul apei sa se incalzeasca la soare.

Hiberneaza atat pe uscat cat si in apa, adultii preferand de obicei sa stea pe fundul apei, iar cei mai tineri prefera sa hiberneze pe uscat.
Perioada de imperechere are loc in aprilie-mai. Femela depunand cca 5000 de oua in gramezi care se lasa la fundul apei, dezvoltarea embrionara dureaza cca 6-7 zile dupa care devin larve si mormoloci dupa cca 2-3 saptamani. Pontele ce au fost depuse mai tarziu pot ierna in stadiu de mormoloc, mormolocii devin broscute dupa cca 3-4 luni. Maturitatea sexuala poate fi atinsa de catre mascul dupa prima hibernare iar la femele dupa a doua hibernare!
Se hraneste cu moluste, viermi, insecte, larve si icre putand fi daunatoare faunei piscicole.





Specia este raspandita in cea mai mare parte a Europei dupa cum urmeaza:


Harta luata de pe http://www.iucnredlist.org/details/58594/rangemap

Si nu este periclitata in prezent.
Totusi s-a descoperit ca de fapt R. esculenta este o specie hibrida intre R. ridibunda si R. lessonae (cunoscute sub denumirea de broaste verzi sau broaste de lac), R. esculenta ramanad cea mai raspandita anura din acest trio (R. ridibunda, R. lessonae, R. esculenta).

3 comentarii:

  1. und epot gasi oua de ridibunda pt studiu?

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt dispus sa platesc, am nevoie urgent pt licenta. mersi anticipat

    RăspundețiȘtergere
  3. Te duci iti prinzi broaste si recoltezi singur ca nu este asa greu :)

    RăspundețiȘtergere